Skip Navigation LinksPagina principală > Arhivă comunicate
Caută în site Caută

Comunicate - prima pagină

FERPAR

Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profundul regret pentru încetarea din viață a doamnei MIRELA ANTON, fost judecător în cadrul Tribunalului Iași, și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să o odihnească!
Ultima actualizare: 27.03.2024 13:15

Comunicat de presă referitor la prima sesiune a Digital Justice Forum pentru anul 2024, în cadrul proiectului derulat de Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare

26 Martie 2024

 Comunicat de presă referitor la prima sesiune a Digital Justice Forum pentru anul 2024, în cadrul proiectului derulat de Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare

Consiliul Superior al Magistraturii a găzduit, la data de 22 martie 2024, prima sesiune din acest an a Digital Justice Forum, proiect al Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) care își propune să aducă împreună profesioniști din domenii vizând dezvoltarea tehnologiilor IT și a strategiilor privind administrarea și funcționarea justiției.

Evenimentul dedicat consiliilor judiciare membre și observatoare ale RECJ s-a bucurat de participarea reprezentanților Consiliilor din Regatul Belgiei, Bosnia și Herțegovina, Regatul Danemarcei, Republica Franceză, Republica Elenă, Irlanda, Republica Italiană, Republica Lituania, Republica Portugheză, Regatul Țărilor de Jos, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Spaniei și Ungaria. De asemenea, au fost prezenţi experți care au împărtășit experiențe de la nivelul sistemului judiciar francez, din activitatea și procupările în materie, de la nivelul Consiliului Europei, dar și din cadrul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială “Mihai Drăgănescu”, precum și inițiativele Consiliului Superior al Magistraturii în domeniu.

Nu în ultimul rând, este important de precizat că, încă de anul trecut, co-coordonarea Digital Justice Forum a revenit Consiliului Superior al Magistraturii din România, prin domnul judecător Claudiu Drăgușin, membru ales al Consiliului, iar echipa care a organizat sesiunea din acest an a Forumului a fost formată, alături de co-coordonator, din doamna judecător Roxana Chiuariu, directorul Direcției afaceri europene, relații internaționale și programe, doamna Alina Fragkakis, șef al Serviciului afaceri europene și relații internaționale, doamna judecător Flavia Florența și domnul judecător Cosmin Sterea-Grossu, șef al Servicului informatică și statistică judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 26.03.2024 10:34 Detalii

Comunicat de presă privind reprezentarea CSM la conferința de închidere a proiectului TJENI - „Foster Transparency of Judicial Decisions and Enhancing the National Implementation of ECHR”

25 Martie 2024

 

Comunicat de presă privind reprezentarea CSM la conferința de închidere a proiectului TJENI -,,Foster Transparency of Judicial Decisions and Enhancing the National Implementation of ECHR”

 

 

În data de 18 martie 2024 s-a derulat la Lisabona, Portugalia, Conferinţa de închidere a Proiectului TJENI - ,,Foster Transparency of Judicial Decisions and Enhancing the National Implementation of ECHR”, derulat de Consiliul Europei.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat în cadrul evenimentului de domnul judecător Claudiu Drăguşin, membru ales al Consiliului, de domnul judecător Cosmin Sterea-Grossu, şeful Serviciului de Informatică şi Statistică Judiciară, şi de doamna judecător Roxana Chiuariu, directorul Direcției afaceri europene, relații internaționale și programe.

Consiliul Europei a cooptat Consiliul Superior al Magistraturii ca partener încă de la debutul proiectului pentru a exemplifica bunele practici și provocările în ceea privește publicarea jurisprudenței prin intermediul portalului www.rejust.ro, instrument creat pentru creșterea transparenţei sistemului judiciar şi a încrederii publice în sistemul de justiție.

În cadrul conferinţei, domnul judecător Cosmin Sterea-Grossu a subliniat faptul că implicarea în calitate de partener în proiect a produs rezultate concrete, benefice atât Consiliului, cât și sistemului judiciar în ansamblu.

Astfel, datorită acestui proiect, Consiliul a inițiat o colaborare cu Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu“ pentru realizarea algoritmului de anonimizare bazat pe tehnologii specifice inteligenței artificiale.

Schimbul de experiență realizat în proiect a condus la creionarea unor noi proiecte de digitalizare utilizând instrumente de inteligență artificială ce vor contribui la eficientizarea justiției.

De asemenea, proiectul a adus României oportunitatea de a reuşi, cu sprijinul Institutului European din România, traducerea în limba română a interfaţei HUDOC, limba română devenind astfel a 9-a limbă utilizată în cadrul platformei Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care sunt puse la dispoziţie hotărârile instanţei europene.

Proiectul TJENI a devenit, astfel, un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte evoluţia prin cooperare şi colaborare, domnul Bjorn Berge, Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei exprimându-şi angajamentul în a continua implementarea acestui model în vederea creşterii accesului la justiţie în viitor.

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media
 
 
 
 
 
 
 
 
Ultima actualizare: 25.03.2024 15:08 Detalii

Comunicat de presă cu privire la îndeplinirea condiţiei „bunei reputaţii” de către candidaţii declaraţi admişi la concursul de admitere în magistratură

21 Martie 2024

Comunicat de presă cu privire la îndeplinirea condiţiei „bunei reputaţii” de către candidaţii declaraţi admişi la concursul de admitere în magistratură

 

Având în vedere dezbaterea mediatică privind îndeplinirea condiției bunei reputații de către persoanele care ar urma să fie numite ca judecători sau procurori, precizăm următoarele:

Verificarea îndeplinirii condiției bunei reputații se efectuează, potrivit prevederilor exprese ale Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu respectarea strictă a protecției datelor cu caracter personal. Prin urmare, referiri punctuale la persoane individualizate nu sunt permise de lege.

Consiliul înțelege interesul public pentru imaginea persoanelor care ar urma să ocupe funcția de judecător sau procuror și apreciază că acesta este legitim.

Situațiile în care o persoană nu se bucură de bună reputație sunt expres prevăzute de Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, iar acestea se referă numai la sancţiuni contravenţionale şi disciplinare. Posibilitatea ca acestea să fie luate în considerare este limitată expres de lege doar la cele aplicate într-o perioadă de 3 ani anterior datei primei probe a concursului.

Noţiunea de „bună reputaţie” a fost analizată în jurisprudența Curții Constituționale, respectiv Decizia nr. 187/2021, la care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a trebuit să se ralieze, iar aceasta a impus pentru analiza îndeplinirii acestei condiţii criterii clare, obiective, previzibile, lipsite de echivoc, care să se încadreze într-un concept juridic, nu doar moral, și care să nu permită aprecieri subiective.

Aceeași jurisprudență a instanței constituționale, care a determinat modificarea legislaţiei în anul 2022, nu permite consecințe nelimitate în timp asupra persoanei ca urmare a unor antecedente penale, contravenționale sau disciplinare și leagă acest criteriu în mod direct de noțiunea de demnitate a ființei umane.

Prin urmare, în analiza condiţiilor pentru participarea la concurs trebuie avute în vedere inclusiv efectele reabilitării prevăzute de Codul penal, care înlătură decăderile, interdicțiile și incapacităţile.

Activitatea Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să se realizeze în acord cu prevederile stricte ale legislației în materia concursurilor, chiar şi în prezenţa unui vector emoţional în dezbaterea mediatică, respectarea principiului legalității fiind esențială pentru asigurarea securității circuitului juridic al actelor emise în vederea primirii în profesia de judecător şi procuror.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 21.03.2024 15:46

Ultima actualizare: 22.03.2024 11:17 Detalii

Comunicat de presă privind apărarea reputației profesionale a domnului procuror Marius Voineag, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție

14 Martie 2024

 

Comunicat de presă privind apărarea reputației profesionale a domnului procuror Marius Voineag, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție

 

 

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a fost  sesizată cu privire la apariția în spațiul public, pe pagini de social media sau în presa de largă informare, a mai multor intervenții ale liderilor unui partid parlamentar, în special  Cătălin Drulă, respectiv Cristian Ghinea, prin care procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, personal sau ca reprezentant al acestui parchet era ținta unor afirmații deosebit de grave, de natură să afecteze reputația acestuia, și, pe cale de consecință, încrederea publică în instituția pe care o conduce.

Având în vedere  multitudinea și gravitatea unora dintre aceste afirmații, unele  de natură să atragă neîncrederea cetăţenilor în capacitatea profesională sau corectitudinea magistratului, Secția pentru procurori a solicitat verificări din partea Inspecției Judiciare, concluzia fiind că afirmațiile, fără suport în realitate, sunt cert de natură să influențeze negativ și nejustificat opinia publică în legătură cu modalitatea în care procurorul își exercită profesia, atrăgând neîncrederea cetățenilor în capacitatea profesională sau corectitudinea magistratului.

Maniera de exprimare și limbajul utilizat au fost, în realitate, menite să inducă imaginea unui procuror care nu îndeplinește condițiile de ocupare a funcției din perspectiva calităților profesionale și care are misiunea de a distruge instituția pe care o conduce. Aceste alegații sunt de natură să depășească imaginea proprie a  conducătorului instituției și să afecteze, prin raportare la managementul acestuia, întreaga activitate a Direcției Naționale Anticorupție, considerat unul dintre cei mai vizibili actori ai sistemului judiciar.

Secția pentru procurori a luat act de toate aceste alegații și, analizând, a decis că limbajul utilizat de cei doi membri ai partidului politic, precum și acuzațiile aduse nu pot justifica în nici un moment legitimitatea unui eventual interes public. Mai mult, Secția a constatat că așa-zisa dezbatere publică a excedat deseori o potențială analiză a activității manageriale a domnului procuror-șef și a vizat exclusiv persoana acestuia, fapt de natură să afecteze nu doar reputația profesională sau personală, ci și demnitatea acestuia.

Luând în considerare toate aceste aspecte, în ședința din data de 14 martie 2024 Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis apărarea reputaţiei profesionale a domnului Marius Voineag, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupţie, precum și a independenței procurorilor din cadrul acestei direcții specializate, în ansamblu.

 

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

Ultima actualizare: 14.03.2024 14:54

Comunicat de presă privind apărarea independenţei procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi a reputaţiei profesionale a procurorului de caz

14 Martie 2024

 

Comunicat de presă privind apărarea independenţei procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi a reputaţiei profesionale a procurorului de caz

 

Raportat la afirmațiile apărute pe  pagina proprie de pe o rețea de socializare, preluată apoi în mass media, precum și solicitarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii împuternicește Biroul de informare publică și relații cu mass media să aducă la cunoştinţă publică următoarele:

1. Afirmațiile în serie, formulate de un primar de sector prin care se insinuează subordonarea politică a unor procurori care instrumentează o cauză penală care îl privește, vizează în mod direct atât colectivul de procurori al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în general, cât și procurorul de caz, în particular. Aceste alegații nu doar că depășesc limitele comunicării publice, ci sunt de natură a încălca independența procurorilor din cadrul acestei unități de parchet și reputația profesională a procurorului de caz.

2. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat toate aceste aspecte în ședința secției din data de 14 martie 2024 și, consecutiv, reiterează solicitarea adresată participanților la competiția electorală ce urmează a avea loc în acest an să dea dovadă de echilibru în exprimarea publică și să utilizeze instrumentele judiciare, suficiente să asigure garanții procesuale de natură să conducă la un proces echitabil.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 14.03.2024 13:48

Comunicat de presă referitor la reprezentarea CSM în cadrul întâlnirii Grupului de lucru privind atractivitatea carierelor judiciare organizată de Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare

14 Martie 2024

 

Comunicat de presă

referitor la reprezentarea CSM în cadrul întâlnirii Grupului de lucru privind atractivitatea carierelor judiciare organizată de Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare

 

  În perioada 11-12 martie 2024 s-a derulat la Riga, în Letonia, reuniunea grupului de lucru dedicat în cadrul Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare, care a avut ca temă principală de discuţii atractivitatea carierei judiciare, cu accent în cadrul dezbaterilor asupra condiţiilor de muncă ale judecătorilor şi remuneraţiei cuvenite funcţiei exercitate în societate.

  Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat în cadrul întâlnirii organizate la Consiliul Judiciar din Letonia de către domnul judecător Alin Ene, membru ales al Consiliului.

   Agenda derulată a atins mai multe teme, precum impactul calităţii mediului de lucru în creşterea atractivităţii profesiei de judecător, identificarea celor mai bune practici organizaţionale în cadrul sistemului judiciar pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, cu accent pe managementul timpului, încărcătura pe judecător, precum şi identificarea nevoii viitoarelor generaţii de magistraţi cu privire la condiţiile de lucru optime care să îi determine să se orienteze către profesia de judecător.

       Consiliul Superior al Magistraturii, în acord cu concluzile formulate în cadrul întâlnirii, apreciază esenţială pentru creşterea atractivităţii profesiei de judecător derularea acestor dezbateri la nivel european şi identificarea celor mai bune soluţii pentru creşterea calităţii condiţiilor de lucru ale judecătorilor, atât în ceea ce priveşte condiţiile materiale, cât şi referitor la impactul pozitiv pe care îl are asupra judecătorilor exercitarea unui leadership de calitate, o bună comunicare internă în instanţe şi crearea unui mediu în care să se simtă validaţi profesional.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

 

Ultima actualizare: 14.03.2024 09:39

Comunicat de presă referitor la poziția Secției pentru procurori a CSM în raport cu afirmațiile unui primar al unui sector al Municipiului București

13 Martie 2024

 

Comunicat de presă referitor la poziția Secției pentru procurori a CSM în raport cu afirmațiile unui primar al unui sector al Municipiului București

 

 

 

Referitor la alegațiile plasate în spațiul public de un primar de sector din Municipiul București, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii împuternicește Biroul de informare publică și relații cu mass media să facă următoarele precizări:

1. Comunicatul emis astăzi, 13.03.2024, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost redactat tocmai pentru a sublinia lipsa de temeinicie a presupunerilor exprimate public de primarul de sector în ceea ce privește succesiunea unor procurori care conduc o anchetă penală în care domnia sa este cercetată.

2. Verificând conținutul comunicatului emis de parchet, prin aparatul tehnic propriu, Secția pentru procurori, unic administrator al carierei profesionale a procurorilor din România, este în măsură să confirme că mișcările de resurse umane din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au fost în concordanță cu dispozițiile legii în materie de transferuri, delegări și promovări.

Orice altă opinie pe această problemă reprezintă o speculație și este menită să creeze polemici pe care Secția pentru procurori nu este dispusă să le întrețină niciun moment.

Secția pentru procurori arată că legea procesual penală română prevede suficiente instrumente judiciare utile persoanelor cercetate, astfel încât dezbaterea publică pe dosare nepublice să fie evitată. 

3. Așa cum s-a afirmat de vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii în intervenția publică avută la susținerea bilanțului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ancheta penală trebuie să se desfășoare exclusiv în cadrul procesual, iar dezbaterile pe fondul cauzelor exclusiv în fața instanțelor de judecată, orice alt cadru decât cele indicate neputând să genereze decât neînțelegeri.

 

Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media

Ultima actualizare: 13.03.2024 19:47

Ultima actualizare: 13.03.2024 14:32 Detalii

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro

Acest portal utilizează cookies pentru a asigura o experiență mult mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Mai multe informații.