Skip Navigation LinksPagina principală > Arhivă comunicate
Caută în site Caută

Comunicate - prima pagină

INFORMARE DE PRESĂ cu privire la activităţile organizate de CSM cu ocazia Zilei Justiţiei

27 Iunie 2024

INFORMARE DE PRESĂ

cu privire la activităţile organizate de CSM cu ocazia Zilei Justiţiei

 

În prima duminică a lunii iulie sărbătorim anual Ziua Justiţiei, care în acest an va avea loc în data de 07 iulie 2024, eveniment simbolic pentru toţi profesioniştii dreptului şi pentru toţi cei care studiază dreptul de a aduce în atenţia societăţii importanţa pe care o are sistemul judiciar pentru echilibrul şi bunul mers al comunităţilor.

Cu această ocazie, Consiliul Superior al Magistraturii organizează în data de 04 iulie 2024, în intervalul orar 10:00 – 12:00, un eveniment dedicat studenţilor facultăţilor de drept din Bucureşti şi auditorilor de justiţie ai Institutului Naţional al Magistraturii, care sunt invitaţi la sediul Consiliului din Calea Plevnei, nr. 141 B, Sector 6, Bucureşti pentru discuţii cu membrii aleşi ai Consiliului şi reprezentanţi din cadrul aparatului instituţiei, despre modalitatea în care funcţionează sistemul judiciar din România şi Consiliul, având posibilitatea să adreseze întrebări şi să se documenteze prin intermediul broşurilor elaborate de Consiliul şi distribuite cu această ocazie.

Totodată, Consiliul organizează un concurs de eseuri pentru studenţii facultăţilor de drept din toată ţara, cu tema Justiţia în era digitală. Lucrarea va cuprinde cel mult 2 pagini, în care va fi prezentată viziunea studenţilor cu privire la realizarea actului de justiţie în contextul digitalizării şi efectele acesteia în ansamblu asupra sistemului de justiţie.

Premiul acordat este onorific şi constă într-o diplomă de merit pentru primii trei candidaţi clasaţi. Eseurile vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii pe adresa de email [email protected] până la data de 07 iulie 2024, ora 19:00, și vor fi însoțite de acordul expres al fiecărui participant privind prelucrarea datelor cu caracter personal în temeiul GDPR, respectiv, nume, prenume și denumirea facultății în cadrul căreia studiază. Rezultatele concursului urmează a fi afişate în jurul datei de 25 iulie 2024 pe site-ul CSM şi prin intermediul platformelor social media.

De asemenea, Consiliul va transmite un mesaj oficial cu această ocazie pentru toţi profesioniştii dreptului, iar evenimentele vor fi aduse la cunoştinţă publică prin intermediul biroului de presă.

Aşteptăm cu deschidere şi entuziasm grupurile de studenţi şi auditori de justiţie pentru vizita programată şi, de asemenea, încurajăm studenţii facultăţilor de drept din toată ţara să transmită eseuri originale în cadrul concursului organizat.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 27.06.2024 15:25

INFORMARE DE PRESĂ privind întâlnirea preşedinţilor de judecătorii

26 Iunie 2024

INFORMARE DE PRESĂ

privind întâlnirea preşedinţilor de judecătorii

 

În perioada 20 - 21 iunie 2024 s-a defăşurat întâlnirea preşedinţilor de judecătorii, la Galaţi, eveniment în cadrul căruia au fost puse în discuţie aspecte de actualitate în cadrul sistemului judiciar, precum digitalizarea justiţiei şi instituţia asistentului judecătorului.

Totodată, un alt aspect al agendei a avut ca obiectiv colaborarea cu instanţele judecătoreşti din Republica Moldova, fiind prezenţi judecători din ambele ţări, ocazie cu care a fost semnat Acordul de colaborare între Judecătoria Galaţi şi Judecătoria Cahul, document simbolic ce marchează susţinerea reciprocă a celor două instanţe în identificarea celor mai bune practici.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat în cadrul evenimentului de către domnii judecători Claudiu Drăguşin şi Alin Ene, membri aleşi ai Consiliului, cu participarea domnului judecător Cosmin Sterea-Grossu, şeful Serviciului Informatică şi Statisitică Judiciară din cadrul Consiliului.

Evenimentul a marcat o reluare a întâlnirilor între preşedinţii judecătoriilor, iar continuarea acestor demersuri reprezintă un prilej pentru schimbul de bune practici între instanţele judecătoreşti, pentru întâlnirea cu reprezentanţii instanţelor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi dezbaterea problemelor actuale în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru gestionarea acestora.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 26.06.2024 14:17

Mesajul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia celebrării a 30 de ani de la aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către România

20 Iunie 2024

Mesajul Consiliului Superior al Magistraturii

cu ocazia celebrării a 30 de ani de la aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către România

Astăzi, 20 iunie 2024, sărbătorim 30 de ani de la intrarea în vigoare pentru România a Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ratificată prin Legea nr. 30/1994.

Cunoscută generic sub denumirea de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, aceasta reprezintă cel mai important instrument juridic adoptat la nivel european în domeniul protecţiei drepturilor şi libertăţilor individuale, care afirmă, încă din preambulul său, ataşamentul profund al statelor semnatare faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale, ce constituie „temelia însăşi a justiţiei şi a păcii în lume”.

Consiliul Superior al Magistraturii reafirmă, şi cu prilejul acestui eveniment, că respectarea drepturilor omului constituie o componentă esențială a bunului mers al unei societăți democratice şi a progresului umanității.

Importanța deosebită a reglementării protecției drepturilor omului trasează numeroase obligații în sarcina statelor membre, fiind necesară nu doar proclamarea acestora, ci mai ales identificarea tuturor pârghiilor ce asigură protecția lor efectivă, prin implicare constantă şi proactivă a tuturor instituțiilor publice cu atribuții în garantarea drepturilor fundamentale şi a societăţii civile.

Un rol esențial în acest sens revine justiției, ce are menirea constituțională de a asigura exercitarea deplină a acestor drepturi şi de a apăra fiecare cetățean împotriva oricărei forme de arbitrariu, constatând şi sancționând încălcări sau limitări aduse în mod nejustificat drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Pentru asigurarea acestei protecții judiciare, o importanță deosebită revine dreptului de acces la o justiție independentă şi imparțială, aflată în slujba cetățeanului, independența justiției fiind în primul rând o garanție necesară asigurării respectării drepturilor fundamentale ale omului, iar nu un privilegiu al magistratului.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii, în considerarea rolului său constituțional de unic garant al independenței justiției, reafirmă importanța respectării drepturilor omului de către toate autoritățile statului ca fundament al unei societăţi democratice, inclusiv de către puterea judecătorească.

Consiliul Superior al Magistraturii
Ultima actualizare: 20.06.2024 09:45

Comunicat de presă privind reprezentarea CSM în cadrul Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare

17 Iunie 2024

Comunicat de presă privind reprezentarea CSM în cadrul Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare

 

În perioada 12 - 14 iunie 2024 s-au derulat la Roma, Italia, lucrările Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare, având ca temă principală a dezbaterilor accesul la justiţie, atât din perspectiva digitalizării justiţiei, cât şi a accesului la justiţie pentru persoane vulnerabile.

Evenimentul  a fost organizat cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii  din Italia și a reunit reprezentanți ai tuturor consiliilor membre ale RECJ și ai statelor observatoare, dar și invitați din partea Rețelei Președinților Curților Supreme din Uniunea Europeană, Asociației Europene a Judecătorilor, ACA-Europe, ai Curții de Justiție a Uniunii Europene şi ai Universităților din Torino și Lyon.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat în cadrul evenimentului de către domnul judecător Claudiu Drăguşin, membru ales al Consiliului, care a fost desemnat de către Adunarea Generală a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare ca membru în Comitetul Executiv al Reţelei pentru un mandat de 2 ani, cu începere din 14 iunie 2024, alături de alţi patru reprezentanţi din Irlanda, Grecia, Portugalia şi Lituania.

Astfel, România devine reprezentant în cadrul Comitetului Executiv al RECJ, format din 7 membri, şi care funcționează ca un organ colegial ce are atribuţia de a lua toate măsurile necesare pentru implementarea programului de activități al Asociației.

De asemenea, este de menţionat că în cadrul Adunării Generale din iunie 2024 a fost adoptată Declarația de la Roma, prin care au fost evidențiate importanța și necesitatea intensificării eforturilor de implementare a digitalizării în cadrul sistemelor judiciare din toate statele membre.

Totodată, Adunarea Generală a aprobat Planul de lucru pentru perioada 2024-2025, pe care Consiliul Superior al Magistraturii îl susţine, şi care cuprinde numeroase activităţi ce vizează consolidarea poziției sistemului judiciar într-un stat democratic, promovarea și întărirea statului de drept, a independenței, responsabilității și calității sistemului judiciar, a unei culturi judiciare europene prin Grupurile de dialog tematic, schimbului de informații cu privire la organizarea sistemelor judiciare naționale, precum şi accesul la o justiție echitabilă şi imparţială în epoca digitală.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 17.06.2024 14:56

COMUNICAT DE PRESĂ privind reprezentarea CSM la cea de a 8-a Întâlnire a preşedinţilor curţilor de apel din Uniunea Europeană

13 Iunie 2024

COMUNICAT DE PRESĂ

privind reprezentarea CSM la cea de a 8-a Întâlnire a preşedinţilor curţilor de apel din Uniunea Europeană

 

În perioada 12-14 iunie 2024, se desfăşoară în Bucureşti, în premieră pentru sistemul judiciar român, cea de a 8-a Întâlnire a preşedinţilor curţilor de apel din Uniunea Europeană, un eveniment prestigios la care participă magistraţi din statele membre şi care abordează teme precum drepturile şi libertăţile magistraţilor, digitalizarea şi managementul instanţelor, cooperarea internaţională, dar şi elemente de drept comparat.

Doamna judecător Denisa Stănişor, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a reprezentat instituţia în cadrul evenimentului având ca temă „Drepturile şi libertăţile fundamentale în sistemul judiciar şi Digitalizarea, inteligenţa articificială şi justiţia”.

În discursul adresat, prin prisma funcţiei exercitate de președinte al autorității căreia îi revine, potrivit Constituției României, misiunea de garant al independenței sistemului judiciar, doamna judecător a subliniat rolul deosebit pe care îl au președinții de curți de apel, ca apărători ai independenței și imparțialității instanțelor judecătorești și a fiecărui judecător în parte. Acționând ca apărători ai independenței, imparțialității și eficienței justiției, președinții curților de apel trebuie, totodată, să respecte ei înșiși independența internă a judecătorilor din cadrul instanțelor pe care le conduc, care impune ca niciun judecător să nu fie supus vreunei directive sau presiuni din partea președintelui instanței în judecarea cauzelor.

În egală măsură, consiliile judiciare, precum cel pe care îl reprezintă, trebuie să lucreze împreună cu președinții instanțelor din teritoriu pentru a consolida profesionalismul, transparența și deontologia în cadrul sistemului judiciar, pentru a crea o cultură a respectului pentru independența judiciară, în beneficiul societății.

Faţă de interesul sporit al întâlnirii pentru libertatea de exprimare a magistratului și limitele acesteia, doamna preşedinte a evidenţiat rolul cuvântului magistratului, care este considerat expresia unei evaluări obiective care angajează nu doar pe cel care se exprimă, ci și, prin intermediul acestuia, întreaga instituție a justiției. Astfel, întâlnirea este o excelentă oportunitate de a reflecta asupra modului în care putem păstra echilibrul fragil între această valoare fundamentală și obligația de discreție pe care misiunea specială a puterii judecătorești în societate o impune judecătorilor.

Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Național al Magistraturii este un susținător activ al programelor de schimburi de judecători, inclusiv președinți de instanțe, pe care le promovează atât Rețeaua Europeană de Formare Judiciară, cât și rețele precum cea a președinților de curți supreme sau de curți de apel.

De la finalul anului 2022, România are un nou cadru legislativ pentru statutul magistraților, organizarea sistemului judiciar și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, care oferă premisele unui act de justiție modern, de calitate și eficient, adaptat la nevoile societății digitale.

Nu mai puțin, această nevoie de adaptare continuă la cerințele erei digitale trebuie să constituie pentru preşedinţii curților de apel din Uniunea Europeană nu doar un prilej de diseminare de bune practici, dar și un subiect de profundă reflecție cu privire la capcanele pe care acceptarea necondiționată a tehnologiei în activitatea instanțelor o comportă pentru drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

În acest context, doamna preşedinte a subliniat paşii importanţi făcuţi, în perioada recentă, de Consiliul Superior al Magistraturii, în progresul digitalizării sistemului de justiţie, proces care este într-o continuă evoluţie şi care pune la dispoziţie numeroase mecanisme pentru a apropia justiţia de cetăţean şi, în acelaşi timp, pentru a o face mai uşor de realizat pentru profesionişti.

Au fost create mai multe portaluri digitale care facilitează depunerea la dosar a documentelor de către cetăţeni, utilizarea dosarului electronic de către judecători, precum şi aducerea la cunoştinţa publicului a jurisprudenţei instanţelor prin intermediul interfeţei ReJust. Un alt obiectiv important atins în acest an din perspectiva digitalizării justiţiei l-a reprezentat traducerea motorului de căutare HUDOC utilizat de CEDO, hotărârile instanţei europene fiind acum disponibile încă de la publicare şi în limba română.

Totodată, la fel de important este că în cursul ultimilor ani, CSM şi-a dedicat activitatea îmbunătăţirii şi modernizării sistemului judiciar şi prin derularea proiectelor cu finanțare externă. Au fost finalizate mai multe proiecte în domenii precum comunicarea publică și educația juridică, creșterea performanței și calității instituționale prin îmbunătățirea sistemului de evaluare și asistență psihologică la nivelul sistemului judiciar, optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar, precum și al consolidării capacității organizaționale și administrative a Consiliului.

Procesul de digitalizare a fost prezent şi în cadrul acestor proiecte, prin dezvoltarea unor produse informatice care, interconectate, acoperă nevoi de informatizare importante ale sistemului de justiţie: mai exact, crearea unei aplicaţii informatice destinate managementului instanţelor, elaborarea unei aplicaţii informatice destinate în primul rând suportului psihologic al membrilor corpului magistraţilor, şi elaborarea unei registraturi informatice complexe destinate activităţii administrative în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

În finalul cuvântului adresat, preşedintele Consiliului şi-a exprimat convingerea că ideile prezentate în aceste zile, în cadrul dezbaterilor comune, vor avea, cu siguranţă, un impact pozitiv în evoluţia sistemelor judiciare europene reprezentate.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 13.06.2024 15:52

Ultima actualizare: 01.07.2024 15:26

Ultima actualizare: 05.06.2024 13:59 Detalii

DECLARAȚIE COMUNĂ privind colaborarea dintre Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova

 

 

DECLARAȚIE COMUNĂ

 privind colaborarea dintre Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova

 

În contextul colaborării constante dintre Consiliul Superior al Magistraturii din România și instituțiile omologe din Republica Moldova și al susținerii unui proces reformator continuu, din perspectiva sistemelor judiciare din cele două state,

Față de acordarea, de către Consiliul European, la 23 iunie 2022, a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova,

Urmărind angajamentul ferm al instituțiilor partenere din Republica Moldova în direcția armonizării sistemului judiciar moldovenesc prin raportare la valorile și standardele europene, cu respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept,

Față de obiectivele prioritare ale politicii de relații internaționale, potrivit cărora Consiliul Superior al Magistraturii are în vedere o colaborare dinamică, menită să aducă perspective noi în contextul reformării sistemului judiciar, care să permită, totodată, afirmarea în plan extern a conceptelor inovatoare promovate deja la nivel național și să faciliteze dialogul direct, schimbul de experiențe și cooperarea magistraților români cu colegii din alte sisteme judiciare,

În considerarea domeniilor comune de competență și interes,

Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova își exprimă preocuparea pentru colaborare și dialog constant pe teme de interes comun, concretizată în organizarea de reuniuni de lucru și schimburi de bune practici, inclusiv în baza protocolului tripartit încheiat cu instituțiile echivalente din Republica Moldova.

*

Înțelegând pe deplin provocările procesului de reformă judiciară în contextul asumării parcursului european și în considerarea experienței dobândite la nivelul sistemului judiciar din România, Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România va continua să sprijine Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova în derularea proiectelor și în atingerea obiectivelor formulate în acest context reformator.

Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova are în vedere cu prioritate asigurarea funcționării sale în parametrii constituționali și în conformitate cu celelalte norme care îi consacră activitatea și atribuțiile și își reafirmă preocuparea fundamentală pentru a contribui substanțial la reformarea sistemului judiciar, prin asumarea promovării valorilor statului de drept și a principiilor dreptului Uniunii Europene.

Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova, în considerarea principalelor obiective ale reformei sistemului judiciar și în lumina competențelor proprii, va transmite solicitări concrete de colaborare și asistență și va concentra toate eforturile în vederea implementării strategiilor ce se vor contura în cadrul acestei colaborări, precum și în dialogul constant cu toți factorii de decizie de la nivel național.

Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România va contribui cu expertiza și bunele practici consacrate în domenii punctuale și strategice în colaborarea cu Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova.

*

În considerarea celor de mai sus și subliniind importanța crucială a promovării constante a principiilor statului de drept, Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova reiterează deschiderea spre colaborare loială, eficientă și spre un dialog susținut, orientat spre obiectivul prioritar al reformării sistemului judiciar moldovenesc prin raportare la  normele și valorile spațiului european de justiție, libertate și securitate.

 

București,

04 Iunie 2024

Ultima actualizare: 04.06.2024 15:01

COMUNICAT DE PRESĂ privind admiterea cererii de apărare a reputaţiei profesionale formulată de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în raport de afirmaţiile unei persoane publice

03 Iunie 2024

 

COMUNICAT DE PRESĂ

privind admiterea cererii de apărare a reputaţiei profesionale formulată de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în raport de afirmaţiile unei persoane publice

 

Biroul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii este împuternicit să aducă la cunoștința publicului faptul că, în şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 03 iunie 2024 a fost admisă cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Alex Florenţa, raportat la afirmaţiile formulate de către domnul Cristian Ghinea, membru al unui partid politic, la data de 30 mai 2024 prin intermediul paginii proprii de social media pe reţeaua de socializare Facebook.

Secţia pentru procurori a reţinut că afirmaţiile persoanei publice, formulate într-un limbaj vexatoriu și defăimător la adresa domnului procuror general, referitoare la persoana acestuia, la numele său de familie, dar şi la parcursul său profesional anterior, în cadrul structurii teritoriale a DIICOT Timiş, nu sunt susținute de o bază factuală şi au fost formulate prin utilizarea unui limbaj jignitor, în scopul discreditării onoarei şi reputaţiei profesionale a domnului procuror şi pentru a influenţa în mod negativ percepţia publică cu privire la aptitudinea domniei sale de a exercita prerogativele funcţiei cu care este învestit.

Așa cum s-a exprimat de fiecare dată în situații de acest gen, Secţia pentru procurori subliniază că, într-o societate democratică,  libertatea de exprimare nu poate fi legitim exercitată decât respectând dreptul la onoare şi demnitate al altei persoane. În același sens, criticile permise la adresa oricărui membru al corpului profesional al procurorilor trebuie să respecte același standard european, în caz contrar ajungându-se la încălcarea gravă a reputaţiei profesionale a procurorilor cu posibila consecință a subminării încrederii cetăţenilor în profesionalismul şi integritatea acestora.

 Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

Ultima actualizare: 03.06.2024 15:09

Ultima actualizare: 26.06.2024 14:58 Detalii

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro

Acest portal utilizează cookies pentru a asigura o experiență mult mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Mai multe informații.