Skip Navigation LinksPagina principală > Arhivă comunicate
Caută în site Caută

Comunicate - prima pagină

COMUNICAT DE PRESĂ privind sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la un judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia

23 Februarie 2024

 

COMUNICAT DE PRESĂ

privind sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la un judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia

 

În temeiul dispozițiilor art. 45 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări, potrivit competențelor legale, cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii unor eventuale abateri disciplinare de către un judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia.

Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass media în cursul zilelor de 22 şi 23 februarie 2024, referitoare la modalitatea în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Mangalia cu termen de judecată la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligaţia judecătorului de a studia dosarele anterior şedinţei de judecată, modalitatea de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, precum şi verificarea unor eventuale situaţii de incompatibilitate în care s-ar fi putut afla judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

 

Ultima actualizare: 23.02.2024 13:18

FERPAR

Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă profundul regret pentru încetarea din viaţă a domnului Răduțoiu Ioan Florin, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea, şi transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!
Ultima actualizare: 23.02.2024 12:53 Detalii

COMUNICAT DE PRESĂ privind poziţia Consiliului Superior al Magistraturii în raport de campania mediatică negativă referitoare la derularea testării psihologice în cadrul concursurilor de admitere la INM şi în magistratură

22 Februarie 2024

 

COMUNICAT DE PRESĂ

privind poziţia Consiliului Superior al Magistraturii în raport de campania mediatică negativă referitoare la derularea testării psihologice în cadrul concursurilor de admitere la INM şi în magistratură

 

Având în vedere campania mediatică de denigrare a instituţiei, derulată în mass media în ultimele zile, prin intermediul prezentării unor opinii anonime şi subiective ale unor presupuşi candidaţi la cele două concursuri, se impune a se preciza următoarele:

Psihologii desemnaţi să realizeze testarea, respectiv reexaminarea psihologică, au fost numiţi prin hotărâre a Plenului CSM şi deţin atestat de liberă practică în specialitatea „psihologia muncii şi organizaţională”, treapta de specializare cel puțin „autonom, eliberat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare, respectiv reexaminare psihologică, au fost raportate la acelaşi set de criterii, în mod nediscriminatoriu pentru toţi candidaţii, stabilite în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice pentru cele două concursuri.

Bateriile de teste utilizate în cadrul testării sunt avizate de către Colegiul Psihologilor din România, neexistând diferenţe în această privinţă între concursurile derulate în prezent şi cele derulate începând cu anul 2021.

De asemenea, se impune a se menţiona că proporţional cu scoaterea la concurs a unui număr mai mare de locuri, statistic s-au înscris în procedura de concurs mai mulţi candidaţi, astfel încât numărul candidaţilor respinşi este probabil a creşte proporţional cu numărul candidaţilor înscrişi.

Consiliul atrage atenţia că procedura de concurs este în derulare şi face un apel la responsabilitatea pe care o au în societate şi reprezentanţii mass media de a filtra informaţii transmise anonim de persoane care nu doresc devoalarea identităţii, atunci când aduc la cunoştinţă publică aspecte prezentate ca fapte, iar nu simple judecăţi de valoare.

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Ultima actualizare: 22.02.2024 12:32 Detalii

Ultima actualizare: 15.02.2024 13:10 Detalii

Comunicat de presă privind deflagrația de la arhiva Judecătoriei Motru

12 Februarie 2024

 

 

Comunicat de presă privind deflagrația de la arhiva Judecătoriei Motru

 

 

Biroul de informare publică și relații cu mass media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

 

În dimineața zilei de 12 februarie 2024, în jurul orei 05:15, a avut loc la Judecătoria Motru o deflagrație a gazului inergen, provenit de la o butelie dintr-un ansamblu de 5 butelii folosite pentru stingerea incendiilor, care se afla în arhiva de conservare a instanței, fiind în garanție.

Explozia a avut loc în arhiva de la etajul unu a Judecătoriei Motru, în timp ce instanța era închisă, și nu a produs victime, fiind înregistrate numai pagube materiale, respectiv un zid al clădirii a fost afectat, urmând a fi efectuată o expertiză de specialitate pentru a se verifica dacă a fost afectată structura de rezistență a clădirii.

Reprezentanții autorităților cu responsabilități în stingerea incendiilor au acționat pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, fiind efectuate în continuare cercetări cu privire la cauzele incidentului produs.

În acest sens sunt prezenți la fața locului experți din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani pentru analiză și constatări, precum și reprezentanți ai Arhivelor Naționale pentru a oferi suport.

Activitatea instanței nu a fost afectată, ședințele de judecată derulându-se în continuare conform programării acestora, iar registratura Judecătoriei Motru funcționează normal.

Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media

Ultima actualizare: 12.02.2024 12:20

Ultima actualizare: 06.02.2024 15:30 Detalii

Ultima actualizare: 05.02.2024 09:15 Detalii

COMUNICAT DE PRESĂ

30 Ianuarie 2024

 

 

Comunicat de presă privind reprezentarea CSM la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul evenimentului dedicat deschiderii anului judiciar

 

 

Biroul de informare publică și relații cu mass media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

La data de 26 ianuarie 2024 a avut loc, la Strasbourg, evenimentul dedicat deschiderii anului judiciar al Curții Europene a Drepturilor Omului, având ca temă centrală revizuirea principiului subsidiarității dreptului european în era responsabilității partajate.

La invitația judecătorului României desemnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, domnul Sebastian Rădulețu, Consiliul Superior al Magistraturii a participat în cadrul evenimentului, fiind reprezentat de către domnul judecător Claudiu Marian Drăgușin, membru ales al Consiliului.

Evenimentul s-a derulat în două etape, prima parte fiind reprezentată de un seminar care a cuprins teme variate, precum impactul Protocolului nr. 15 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului asupra principiului subsidiarității, controlul constituțional și epuizarea căilor de atac interne ori principiul subsidiarității privit prin prisma jurisprudenței naționale.

Ulterior seminarului, în cadrul ceremoniei de deschidere a anului judiciar, doamna Síofra O’Leary, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, și domnul Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, au adresat alocuțiuni în fața audienței formate din reprezentanți ai celor 46 de state membre ale Consiliului Europei, subliniind importanța și relevanța Convenției Europene a Drepturilor Omului pentru statele membre, precum și valorile comune promovate de Consiliul Europei, respectiv democrația și statul de drept.

La eveniment au participat, de asemenea, doamna Iulia Motoc, judecător al Curții Penale Internaționale, doamna Octavia Spineanu Matei, judecătorul desemnat din partea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, doamna judecător Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, domnul procuror Alex Florin Florența, Procurorul General al României, precum și domnul Ion Jinga, ambasadorul Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei.

Evenimentul poate fi urmărit în integralitate accesând site-ul Curții Europene a Drepturilor Omului la adresa https://www.echr.coe.int/w/opening-of-the-judicial-year-2024.

 

Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass media
 
 
 
 
 
Ultima actualizare: 30.01.2024 09:53 Detalii

Comunicat de presă privind Ședința comună a Comisiilor juridice și a Comitetului pentru politică juridică din Senatul României, Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei

26.01.2024

 

Comunicat de presă privind Ședința comună a Comisiilor juridice și a Comitetului pentru politică juridică din Senatul României, Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei

 

 

Biroul de informare publică și relații cu mass media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

         

În perioada 24-28 ianuarie 2024 se desfășoară, la Maramureș, ședința comună a Comisiilor juridice și a Comitetului pentru politică juridică din Senatul României, Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei.

Reuniunea reprezintă o platformă de dialog și cooperare internațională în vederea atingerii obiectivelor de integrare europeană a țărilor-candidate, Republica Moldova și Ucraina, în cadrul căreia agenda derulată cuprinde teme de discuții între reprezentanții sistemelor judecătorești din Republica Moldova și România, respectiv reprezentanții Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova și Consiliul Superior al Magistraturii din România, fiind stabilite mai multe priorități privind cooperarea interinstituțională, susținute începând încă din luna septembrie 2023 prin semnarea acordului de cooperare între cele două Consilii.

Astfel, au fost dezbătute aspecte referitoare la analiza modificării cadrului legal din România, care a determinat consacrarea statului de drept și ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare instituit în anul 2007, precum și identificarea obligațiilor de reformare, respectiv de legiferare în domeniul justiției ca elemente necesare aderării Republicii Moldova și Ucraina la Uniunea Europeană.

Delegația Consiliului Superior al Magistraturii este formată din doamna procuror Emilia Ion, vicepreședintele Consiliului, domnul judecător Daniel Grădinaru, membru ales al Consiliului, doamna judecător Grațiela Milu, membru ales al Consiliului, domnul judecător Claudiu Marian Drăgușin, membru ales al Consiliului, domnii Ioan Sas și Fănel Mihalcea, membri aleși reprezentanți ai societății civile, precum și doamna Roxana Chiuariu, directorul DAERIP.

Consiliul Superior al Magistraturii, înțelegând pe deplin provocările și dificultățile pe care acest amplu proces de reformă judiciară îl presupun, reasigură partenerii platformei de dialog că va susține în continuare reformele juridice ale sistemelor de justiție din Republica Moldova și Ucraina.

Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media

Ultima actualizare: 26.01.2024 18:26

Ultima actualizare: 25.01.2024 14:39 Detalii

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro

Acest portal utilizează cookies pentru a asigura o experiență mult mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Mai multe informații.