Skip Navigation Links
Caută în site Caută

Comunicate societatea civilă CSM

MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia Congresului Avocaților,

București, 14-15 iunie 2024

 

     În orice societate democratică, avocații joacă un rol crucial în asigurarea și protejarea drepturilor individuale și au un rol fundamental în apărarea și menținerea justiției.

    Existența unui echilibru între avocați și puterea statului este esențială pentru respectarea drepturilor omului și a principiilor justiției. Este deosebit de important ca avocații să își poată exercita rolul de apărători ai drepturilor și libertăților individuale fără existența vreunor constrângeri sau presiuni din partea statului. Avocații sunt piloni ai sistemului juridic, prin intermediul lor este asigurată premisa că toți cetățenii sunt tratați cu demnitate și respect, dar și că legile sunt aplicate în mod corect și nediscriminatoriu.

    Justiția și societatea civilă reprezintă două elemente indispensabile pentru funcționarea unei societăți democratice și echitabile și sunt responsabile deopotrivă pentru menținerea unui climat de ordine și pace socială!

    În acest context se cuvine sa reamintim că în activitatea lor, magistratura și avocatura îmbrățișează și se fundamentează pe valori și principii comune, care le unesc: etica profesională, integritatea, respectul pentru lege, profesionalismul și competența.

    Totodată, se impune a fi reafirmată și aici, necesitatea dezvoltării și cultivării permanente a dialogului interinstitutional dintre UNBR și Consiliul Superior al Magistraturii, cu celelalte autorități și instituții din sistemul judiciar, în esență cu toate cele trei puteri ale statului. Numai printr-o cooperare loială și o comunicare eficientă vom putea contribui cu toții la îmbunătățirea obiectivelor de modernizare continuă a sistemului judiciar, la creșterea transparenței si eficienței sistemului de justiție. Urmarea firească a unor astfel de abordări profesionale nu poate fi decât creșterea gradului de încredere în justiție, îmbunătățirea imaginii acesteia, creșterea calității actului de justiție, toate acestea având ca beneficiar final - omul cetății!

    Congresul avocaților 2024 , a avut pe ordinea de zi o temă centrală deosebit de interesantă - " Oportunități și vulnerabilități actuale în profesia de avocat"! Un subiect care, in mod natural incită la reflecție,  dialog, păreri și opinii.

    Le dorim colegilor avocați să identifice potențialele vulnerabilități ale profesiei și să le transforme cu succes în veritabile oportunități.

    În mod cert, o oportunitate existentă o constituie deschiderea la dialog și bună conlucrare interinstitutională a Consiliului Superior al Magistraturii cu Uniunea Națională a Barourilor din România, punându-se la bază loialitatea și respectul reciproc! Mărturie stau în acest sens și actiunile și întâlnirile comune petrecute în cursul anului 2023, cât și cele desfășurate în anul curent.

    În același timp, Congresul UNBR reprezintă un bun prilej de a evidenția buna cooperare în interesul comun al bunei funcționări a justiției, ce se desfășoară între CSM și celelalte puteri ale statului - executivă si legislativă, în speță Ministerul Justiției, Senatul României și Camera Deputaților.

    Aportul profesional al colegilor avocați parlamentari a fost si este unul substanțial în direcția îmbunătățirii și modernizării fondului legislativ național.

    Felicitări și mult succes tuturor!

    București, 17 iunie 2024!

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii,

reprezentanți ai societății civile

Av. Ioan Sas și Fănel Mihalcea

Ultima actualizare: 18.06.2024 08:37

MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru absolvenții Institutului Național al Magistraturii, promoția auditori de justiție 2022-2024 ,,Stanciu D. Cărpenaru”

 

Un număr de 278 absolvenți INM au ales posturile de viitori judecători și procurori stagiari.

 

Absolvirea Institutului Național al Magistraturii reprezintă un moment unic și deosebit de important din parcursul dumneavoastră profesional și ne oferă prilejul de a vă sărbători succesul și realizările de până acum.

Este un moment de bucurie și mândrie atât pentru dumneavoastră cât și pentru noi,  reprezentanții societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, dar mai ales pentru toți cei care, cu profesionalism și dedicare, au contribuit la procesul de formare profesională și v-au ghidat drumul în știința dreptului. Există o legătură directă, cuantificabilă, între împlinirea profesională ulterioară a discipolilor și calitatea, profesionalismul și dedicarea mentorilor cu care aceștia au conlucrat în perioada anilor de studiu.

Vă adresăm felicitări pentru întregul efort depus și pentru rezultatele obținute pe calea formării profesionale în cadrul I.N.M., dar și  îndemnul de a continua neabătut, neîntrerupt și cu devotament activitatea de pregătire și perfecționare profesională în domeniul juridic. 

Absolvirea Institutului Național al Magistraturii reprezintă o încununare a muncii, eforturilor și sacrificiilor depuse de către dumneavoastră pentru a deveni magistrați.

Aceasta marchează și începutul unei noi etape în cariera profesională și în viață.

Dobândirea calității de magistrat presupune parcurgerea unui proces complex și deosebit de exigent.

În motivația de accedere în magistratură, se regăsesc între altele respectul pentru lege, ordine și pentru valorile fundamentale ale unei societăți civilizate; dorința și voința de a aduce dreptate în societate; oportunitatea de a contribui din interior la îmbunătățirea sistemului de justiție prin promovarea unor politici și practici mai eficiente și mai echitabile, precum și recunoașterea și prestigiul social.

Magistratul trebuie să fie un exemplu de integritate și probitate morală în societate, iar prin conduita și atitudinea sa trebuie să se ridice la înălțimea funcției. Să fie responsabil de toate deciziile pe care le ia și să promoveze justiția în toate acțiunile sale.

Stimați colegi,

Să aveți permanent în vedere că, prin demnitatea cu care ați fost investiți, sunteți  responsabili de aplicarea și interpretarea corectă a legilor, de protejarea drepturilor și libertăților individuale ale cetățenilor și de menținerea unui climat de siguranță, ordine, echilibru și legalitate în societate.

Profilul moral și profesional cu care ați fost creditați până în acest moment  cuprinde în mod indubitabil valori precum: integritate, competență profesională, corectitudine, responsabilitate, respect pentru lege și respect pentru ceilalți.

Acesta este însă un bun prilej de a vă adresa îndemnul ca în toate activitățile judiciare în care o să vă desfășurați din punct de vedere profesional de acum înainte:

-       să demonstrați respect față de toți actorii profesionali participanți în procedurile judiciare;

-        să ascultați cu imparțialitate și profesionalism toate părțile implicate;

-       să luați decizii obiective și echitabile, ținând cont de probele și argumentele prezentate în fața dumneavoastră;

-       să dați dovadă de empatie. Un magistrat trebuie să fie capabil să înțeleagă suferința și nevoile celor implicați în procedurile judiciare și să ia în considerare impactul deciziilor sale asupra destinatarului actului de justiție.

 Acestea sunt doar câteva dintre elementele esențiale necesare pentru menținerea încrederii în sistemul de justiție, pentru asigurarea unei justiții echitabile și imparțiale pentru toți cetățenii, dar și a unei imagini bune și corecte a justiției în societate.

În același timp, să aveți în vedere că sunteți cei care, prin ideile și energia care vă caracterizează, veți putea influența modul în care evoluează societatea în următorii ani și valorifica oportunitatea de a contribui la realizarea de schimbări pozitive și durabile în sistemul de drept și în societate.

 Sunteți promoția ,,Stanciu D. Cărpenaru”, marea personalitate a dreptului românesc și mentor a zeci de generații de studenți și dascăli de drept. A lăsat societății românești proiecte remarcabile, a fost un model de om și de profesor. A plecat în lumea celor drepți împăcat cu ideea că a făcut și a lăsat ce trebuie pe acest pământ.

Vă îndemn să faceți la fel în viața profesională de zi cu zi, să fiți modele de profesionalism, de echilibru și de corectitudine.

 Modernizarea societății, consolidarea statului de drept, respectarea  magistratului în societate și respectul dinspre societate pentru sistemul judiciar și justiție depind numai de noi, de fiecare dintre noi!.

 În încheiere, să nu uitați că:

 ”Magistratul este stăpânul legilor, dar nu al oamenilor” (Marcus Tullius Cicero)

”Un judecător înțelept înțelege că puterea sa vine din respectarea legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”. 

                                                Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii,

reprezentanți ai societății civile

Av. Ioan Sas și Fănel Mihalcea

22 martie 2024

Ultima actualizare: 22.03.2024 15:20

 

MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia ”Zilei Mondiale a Justiției Sociale”

 

 

În anul  2007 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decretat ziua  de 20 februarie ca fiind Ziua Mondială a Justiției Sociale. Pentru Națiunile Unite, justiția socială constituie esența misiunii de protejare, promovare și consolidare internațională a demnității umane.

 

Principiul de Justiție socială presupune o distribuire echitabilă a resurselor și asigurarea de oportunități egale în societate, astfel încât toți oamenii să aibă acces la un nivel minim de bunăstare și să își poată îndeplini potențialul maxim de care dispun.

Ziua internațională a Justiției Sociale reamintește că drepturile omului și egalitatea de șanse sunt fundamentale pentru existența și dezvoltarea unei societăți libere, pașnice și echitabile și că avem datoria să ne implicăm în promovarea acestor valori. Ne readuce în atenție faptul că fiecare individ merită și trebuie să fie tratat cu demnitate și respect și că este în responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne asigurăm că toți membrii societății au posibilitatea de a trăi o viață demnă.

Scopul celebrării acestei zile este acela de a sublinia importanța justiției sociale ca imperativ fundamental al dezvoltării pașnice a fiecărei națiuni, dar și de a promova demnitatea și drepturile omului.

 

Este un moment important pentru a reflecta asupra progreselor realizate în promovarea drepturilor sociale, dar și pentru a identifica și implementa noi modalități de luptă împotriva discriminării și excluziunii sociale, precum și asupra modului în care putem contribui la construirea unei lumi juste și echitabile pentru toți.

 

Această celebrare constituie o bună oportunitate de a readuce în atenție faptul că statul  trebuie să pună permanent în prim plan conceptele de dreptate socială, egalitate și solidaritate, un rol esențial fiind acela de a asigura respectarea drepturilor cetăţenilor săi, precum și bunăstarea acestora, indiferent de clasa socială din care fac parte. 

 

 

Din calitatea noastră de membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, afirmăm și cu această ocazie importanța și necesitatea strategiilor și politicilor publice necesare realizării dezideratului de justiție socială, dar și a asigurării acelor reglementări juridice naționale care să fie apte pentru a realiza justiția în societate, dreptatea și echitatea.

 

 

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile

                       Av. Ioan Sas și Fănel Mihalcea           

                            

 

Ultima actualizare: 20.02.2024 14:54

Ultima actualizare: 08.12.2023 16:03 Detalii

 

MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu prilejul ” Zilei Europene a Justiției”

 

Justiția este fundamentul statelor.

 

La data de 05 iunie 2003 a fost stabilită de către Consiliul Europei și Comisia Europeană „Ziua Europeană a Justiției Civile”, destinată tuturor cetățenilor europeni care activează în domeniul justiției.

 La data de 25 octombrie a fiecărui an, în întreaga Europă, este marcată  Ziua Europeană a Justiției, aceasta fiind sărbătorită și în România începând cu anul 2005.

Scopul principal este acela de a sublinia că justiția este un serviciu de interes public aflat  în slujba cetățenilor, un mijloc de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului consacrate prin Constituție și tratatele internaționale, de a aduce justiția în atenția publicului, astfel încât aceștia să fie mai bine informați cu privire la drepturile lor dar și cu privire la modalitățile și procedurile în baza cărora funcționează justiția ca serviciu public.

Într-un atare context, se impune a fi subliniat faptul că statul de drept constituie unul dintre fundamentele Uniunii Europene, consacrat în art. 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, precum și pe respectarea drepturilor omului.

Sistemul de justiție eficace are un rol esențial în susținerea statului de drept și a valorilor  fundamentale ale UE, sistem ce presupune  asigurarea și respectarea independenței sale – Consiliul Superior al Magistraturii fiind garantul independenței justiției (art. 133 alin. 1 din Constituție), adecvarea duratei procedurilor judiciare și accesibilitatea tuturor cetățenilor la aceste proceduri, la o justiție transparentă și modernă.

În temeiul statului de drept, toate puterile publice trebuie să acționeze numai în limitele conferite și impuse de lege.

Ziua Europeană a Justiției este sărbătorită în România la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor prin organizarea la sediile acestora de manifestări specifice, cât și la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, constând în organizarea de acțiuni de genul „Ziua porților deschise”, întâlniri între profesioniștii dreptului – judecători, procurori, avocați, notari, executori judecătorești, realizarea și publicarea de materiale informative, ș.a..

Prin organizarea tuturor acestor evenimente se urmărește creșterea gradului de transparență a procedurilor judiciare și apropierea justiției de cetățeni.  

Este un moment de sărbătoare dedicat justiției și tuturor celor care prin activitatea lor profesională o înfăptuiesc în numele principiului supremației legii în scopul asigurării echilibrului social, a stabilității și ordinii de drept în societate.

Cu această ocazie, înțelegem să subliniem importanța și necesitatea existenței unui dialog continuu, deschis și transparent între justiție și societatea civilă, astfel încât să fie asigurat un climat de încredere și respect reciproc.

                              Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii,

 reprezentanți ai societății civile

 Av. Ioan Sas și Fănel Mihalcea

Ultima actualizare: 25.10.2023 15:00

 

MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru    ”Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului” - 23 august 2023

 

Celebrăm astăzi o zi importantă din istoria europeană și națională: Ziua Europeană de Comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare și Ziua națională a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, marcată pentru prima dată, la 70 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

La data de 23.08.1939 pe baza acordului dintre Hitler și Stalin a fost semnat Pactul Ribbentrop – Molotov, care, pentru Europa, inclusiv pentru România, a constituit un moment tragic ce a deschis calea celui de-al Doilea Război Mondial, ale cărui implicații au fost absolut dezastruoase pentru umanitate. Pactul a conținut protocolul secret care a împărțit Europa de Est - România, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda, în sferele de influență ale celor două state semnatare. Al Doilea Război Mondial, a lăsat continentul divizat, atât geopolitic cât și din perspectiva memoriei europene a victimelor regimurile totalitare și autoritare.

Ziua a fost desemnată de Parlamentul European (PE) printr-o Declarație din anul 2008 ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului, pentru a fi celebrată ”cu demnitate și imparțialitate” de către organismele Uniunii Europene și este marcată în România începând cu anul 2012, urmare adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 198/07.11.2011.

În anul 2011 a fost adoptată Declarația de la Varșovia, prin care statele semnatare s-au angajat să amintească mereu despre consecințele devastatoare ale regimurilor totalitare asupra umanității și să susţină comemorarea crimelor comise de regimurile totalitare, în special printr-o educaţie adecvată astfel încât să fie prevenită comiterea de noi asemenea fapte.

Generațiile tinere trebuie să cunoască realitatea istorică reprezentată de crimele și abuzurile regimurilor totalitare, represiunile în masă, dezbinarea și frica, să păstreze vii aceste amintiri și să ducă mai departe responsabilitatea memoriei atrocităților comise de regimurile totalitare.

Această comemorare este o manifestare simbolică de promovare a memoriei victimelor regimurilor totalitare și autoritare, de apărare a principiilor democratice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și în egală măsură, subliniază importanța consolidării bazelor democrației și statului de drept, a păcii și stabilității pe continentul european.

Mai mult ca oricând, este nevoie de unitate, de solidaritate, de efortul comun al tuturor statelor democratice din Europa în scopul garantării libertății și demnității umane, democrației, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

                Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii,

reprezentanți ai societății civile

Av. Ioan Sas și Fănel Mihalcea

Ultima actualizare: 24.08.2023 09:23

MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru  ”Ziua mondială a Justiției Sociale”

 „jus est ars boni et aequi”  - "dreptul este arta binelui și a echității" Celsus

În fiecare an, la data de 20 februarie, celebrăm  ”Ziua mondială a Justiției Sociale”, inițiativă a Adunării Generale a ONU din data de 26 noiembrie 2007.

Statul Român, prin Constituția României, consacră egalitatea în drepturi pentru cetățenii săi în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări (art. 16).

Noțiunea de ”justiție socială” a fost adusă în atenție pentru prima dată în anul 1840 de către preotul italian Luigi Taparelli și semnifică evidențierea modului în care justiția este pusă în operă în cadrul societății, prin raportare la toate clasele sociale.

Scopul acestei zile este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, șomajul și excluziunea socială. Valorile promovate în contextul acestei celebrări sunt egalitatea de șanse, solidaritatea, echitatea pentru toți membrii societății indiferent de sex, vârstă,  rasă, apartenență națională, religie, opțiune politică, cultură, apartenență sindicală sau stare a sănătății.

Pentru Națiunile Unite, progresul națiunilor  și urmărirea dreptății sociale pentru toți membrii societății se află în centrul misiunii globale de  promovare și dezvoltare a demnității  umane.  Organizația Internațională a Muncii a adoptat   la data de 10 iunie 2008  Declaraţia privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă. Declarația se concentrează pe garantarea unor rezultate echitabile pentru toți cetățenii prin ocuparea forței de muncă, promovarea  protecției sociale, dialogului social, a principiilor  fundamentale și drepturilor la locul de muncă.

O societate incluzivă este aceea în care oricărei persoane, îi este oferită oportunitatea de a participa la viața acesteia și are asigurat cadrul de a se implica în luarea deciziilor care o privesc. Justiția socială se prezintă ca un deziderat de natură etică, fiind  necesară pentru ca societatea să fie în măsură să asigure și să garanteze un echilibru între drepturile și îndatoririle membrilor săi.

Justiția socială constituie unul dintre principiile fundamentale pentru coexistența națiunilor și stabilitatea globală.

În calitate de membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, preocupați fiind de consolidarea unei societăți bazate pe o veritabilă justiție socială, ne exprimăm întreaga susținere și deschidere pentru un dialog social bazat pe principiul respectului reciproc, al bunei credințe și transparenței între toate autoritățile şi instituțiile statului, în scopul asigurării unui climat al egalității de șanse pentru toate clasele sociale.

Membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai societăţii civile

Av. Ioan Sas şi Fănel Mihalcea

Ultima actualizare: 20.02.2023 15:12

MESAJUL

membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia „Zilei Internaționale Anticorupție”

           

„Ziua Internațională Anticorupție” este celebrată anual la data de 9 decembrie după ce, în urmă cu 17 ani, mai precis la data de 31 octombrie 2003, din necesitatea de stopare și eradicare a corupției, un fenomen cu efecte deosebit de negative la nivel global, Organizația Națiunilor Unite (O.N.U.) a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, la care inclusiv România a devenit parte semnatară în data de 9 decembrie 2003, ratificând-o ulterior prin Legea nr. 365/2004.

Principalele obiective ale Convenției vizează întărirea măsurilor de prevenire și combatere a corupției, promovarea integrității și asumării în sectorul public, cooperarea internațională în lupta împotriva corupției precum și susținerea valorilor etice ale democrației și justiției, fără a se periclita principiile statului de drept din cadrul societății contemporane.

Măsurile descrise în cuprinsul Convenției se adresează atât sectorului public cât şi sectorului privat, incluzând astfel modele de politici publice preventive, cum ar fi înființarea de organisme anticorupție şi implicarea organizațiilor non-guvernamentale şi comunitare în lupta împotriva acestui fenomen care subminează democrația, produce instabilitate si afectează întreaga societate din punct de vedere economic.

Justiția reprezintă unul dintre principalii piloni de susținere în lupta împotriva corupției din cadrul unei societăți, fapt pentru care, independența acesteia trebuie garantată și respectată în totalitate, indiferent de orice voință contrară.

În acest context, suntem constant preocupați de realizarea oricărui obiectiv care să conducă la înlăturarea corupției atât în înfăptuirea actului de justiție cât şi în administrarea sistemului judiciar, astfel încât justiția să reprezinte un serviciu public aflat în slujba societății și nu a unor interese private sau de altă natură.

Societatea așteaptă ca sancționarea judiciară a corupției sau comportamentelor lipsite de integritate să fie realizată cu imparțialitate, obiectivitate, egală măsură şi să nu permită abuzuri sau mușamalizări în cauzele gestionate de autoritățile judiciare.

De asemenea, trebuie reamintit că tot corupție este orice formă de deturnare a organelor judiciare de la misiunea lor şi orice formă de exercitare a atribuțiilor şi puterii încredințate pentru interese private şi/sau de grup. Pe lângă mită, vulnerabilitățile care pot afecta sistemul de administrare a justiţiei se referă şi la conflicte de interese, incompatibilități, realizarea arbitrară a atribuțiilor privind cariera magistraților sau organizarea instituțională, opacitatea instituțională, subiectivismul decizional în considerarea persoanelor, subordonarea voinței legii față de voința proprie a celor chemați să o garanteze şi o aplice.

Integritatea în funcțiile publice înseamnă caracter individual şi exercitarea puterii sub conștiința morală a legii, onestitate şi bună credință în servirea interesului public, deschidere, dialog şi responsabilitate.

Acestea sunt jaloane pe care membrii societății civile consideră că C.S.M. şi le dorește în activitatea sa proprie, precum şi ca rigoare pentru activitatea profesională a tuturor magistraților. 

La mulți ani de „Ziua Internațională Anticorupție” tuturor celor care promovează valorile  integrității publice!

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile

Teodor- Victor ALISTAR și Romeu CHELARIU
Ultima actualizare: 09.12.2022 08:18

MESAJUL

membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia „Zilei Constituției României”

Ziua de 8 decembrie 1991 reprezintă un moment cu o deosebită importanță pentru România, fiind ziua în care, în urma organizării referendumului național, cu o majoritate covârșitoare de voturi, a fost aprobată și a intrat în vigoare Constituția României. Prin legea nr. 120/1995, Parlamentul României a proclamat ziua de 8 decembrie ca fiind ziua Constituției României.

La doi ani de la căderea regimului comunist, moment care a schimbat întregul curs al istoriei României, Legea fundamentală a oferit o nouă direcție societății românești, prin promovarea supremației acesteia, a respectului față de lege lato sensu, precum şi garantarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale cetățenilor.  Aceste valori se clădesc pe democrație, care presupune ideea că omul se află  în centrul societății. Toate instituțiile publice, inclusiv instanțele judecătoreşti, au obligația să își exercite activităţile specifice având la bază interesele persoanelor, precum şi respectul profund pentru garantarea şi promovarea drepturilor şi libertăților  fundamentale ale omului. Acesta este cel care deține reala putere în stat, pe care doar o deleagă spre exercitare autorităților publice în limitele şi formele prevăzute de Constituție.       

În acest context, Consiliului Superior al Magistraturii are responsabilitatea stabilită de Constituție la articolul 133 de a garanta independența justiției. Pentru aducerea la îndeplinire a acestui deziderat, Consiliul Superior al Magistraturii are o arhitectură pluralistă care include reprezentarea nu doar a magistraților, dar şi a societății civile prin doi membrii care nu fac parte din categoria magistraților, dar care au statut egal de membri aleși ai Consiliului, în vederea conferirii unui just echilibru, necesar situării omului în centrul conținutului serviciului public de justiție.

Materializarea garantării acestui drept fundamental este posibilă prin dezbateri bazate pe exprimarea neîngrădită, liberă, uneori în contradictoriu a opiniilor pentru conturarea imaginii de ansamblu a sistemului judiciar în vederea identificării deficiențelor şi a posibilelor soluții.

Pe aceste considerente, membrii societății civile din cadrul CSM asigură opinia publică de continuarea acționării cu bună credință şi stăruință, pentru ca vocea societății să fie auzită în cadrul Consiliului într-un mediu deschis şi de respect reciproc. Aceasta tocmai pentru a ne asigura de faptul ca mecanismele de autoreglare a autorităţi judecătoreşti nu patinează spre riscul identificat de Comisia de la Veneția de corporatism şi protecționism, dând eficiență principiilor şi dispozițiilor constituționale.

Independența justiţiei este strâns legată de responsabilitatea acesteia față de societate pe care trebuie să o servească cu echilibru, bună-credință, măsură egală şi în vederea aplicării supremației legii față de orice rațiuni personale ale magistraților [art. 1(5) din Constituția României].

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile

Teodor- Victor ALISTAR și Romeu CHELARIU
Ultima actualizare: 08.12.2022 15:41

București, 01.12.2022

MESAJUL

membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia  “Zilei Naționale a României”

Ziua de 1 Decembrie este prin excelență un moment de suflet pentru toți românii,o ocazie în care trebuie să reflectăm la semnificația acesteia în profunzimea ei. O sărbătoare ce marchează momentul îndeplinirii idealului național, cel al înfăptuirii Marii Uniri din anul 1918, atunci când toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național dar și un bun prilej de a aduce un omagiu celor ce s-au jertfit pe altarul libertății și unității naționale.

Rememorăm pe această cale sacrificiile și jertfa martirilor care au făcut posibilă împlinirea unui ideal național de libertate și unitate a întregii națiuni. În decembrie 1989, românii au reînnoit cu propriul sânge, în cadrul Revoluției pentru înlăturarea regimului comunist, legământul acestora cu libertatea, justiția și dreptul la reprezentativitate la deciziile ce privesc destinul propriului stat.

Trebuie să nu pierdem din vedere că libertățiile de care beneficiem astăzi au fost plătite scump și este de datoria societății civile să le protejeze indiferent de cine sau ce le-ar putea aduce atingere. Acesta este cel mai bun mod în care fiecare dintre noi poate onora jertfa martirilor, nu numai martirilor români de la 1918 sau 1989, ci a tuturor românilor ce au luptat cu multă trudă și sacrificii pentru idealurile dreptății și libertății și unității într-o națiune bazată pe statul de drept și nu de capriciile celor aflați la guvernare.

Sentimentul de apreciere si mândrie cu privire la trecutul nostru istoric și la cei care au făcut posibilă realizarea unei democrații actuale trebuie să ne ghideze în menținerea și îmbunătățirea constantă a societății în care trăim. În acest sens, justiția joacă un rol crucial și pe cale de consecință, misiunea de a apărara independența acesteia reprezintă atât o imperativă morală sacrosanctă cât și una de natură constituțională, sarcină care potrivit Art. 133 din Legea Fundamentală, revine Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru că dreptatea și adevărul reprezintă valori supreme fără de care o societate nu poate beneficia de o democrație autentică, în calitate de membri aleși ai C.S.M., reprezentanți ai societății civile, dorim să asigurăm cetățenii că pe parcursul întregului mandat care se apropie de final, am demarat toate demersurile necesare la nivelul instituției pentru a informa constant organizațiile societății civile cu privire la lucrările Consiliului și pentru a îmbunătăți sistemul judiciar și transparența instituțională, specifică unui serviciu public aflat în slujba societății, indiferent de obstacolele întâmpinate și presiunile de orice natură la care am fost supuși. Lupta a fost de multe ori inegală, dar acest lucru doar a reușit să ne întărească determinarea de a continua și a dubla eforturile pentru a asigura faptul că România este un stat aflat sub imperativa unei justiții libere, independente și echitabile pentru toți cetățenii ei.

În acest spirit dorim să marcăm momentul de 1 Decembrie, zi ce a fost proclamată ca “Zi Națională a României” începând cu anul 1990 prin hotărârea Parlamentului României, hotărâre manifestată prin Legea nr. 10/1990. Dorim să le urăm mult succes în activitate viitorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și îi încurajăm ca pe perioada mandatului domniilor lor să continue lupta pentru îmbunătățirea sistemului judiciar din România.

„La mulți ani România, la mulți ani dragi români!”

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile

Teodor- Victor ALISTAR și Romeu CHELARIU

Dată publicare: 01.12.2022

Ultima actualizare: 01.12.2022 08:43

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro

Acest portal utilizează cookies pentru a asigura o experiență mult mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Mai multe informații.