MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru absolvenții Institutului Național al Magistraturii, promoția auditori de justiție 2022-2024 ,,Stanciu D. Cărpenaru”
Un număr de 278 absolvenți INM au ales posturile de viitori judecători și procurori stagiari.
Absolvirea Institutului Național al Magistraturii reprezintă un moment unic și deosebit de important din parcursul dumneavoastră profesional și ne oferă prilejul de a vă sărbători succesul și realizările de până acum.
Este un moment de bucurie și mândrie atât pentru dumneavoastră cât și pentru noi, reprezentanții societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, dar mai ales pentru toți cei care, cu profesionalism și dedicare, au contribuit la procesul de formare profesională și v-au ghidat drumul în știința dreptului. Există o legătură directă, cuantificabilă, între împlinirea profesională ulterioară a discipolilor și calitatea, profesionalismul și dedicarea mentorilor cu care aceștia au conlucrat în perioada anilor de studiu.
Vă adresăm felicitări pentru întregul efort depus și pentru rezultatele obținute pe calea formării profesionale în cadrul I.N.M., dar și îndemnul de a continua neabătut, neîntrerupt și cu devotament activitatea de pregătire și perfecționare profesională în domeniul juridic.
Absolvirea Institutului Național al Magistraturii reprezintă o încununare a muncii, eforturilor și sacrificiilor depuse de către dumneavoastră pentru a deveni magistrați.
Aceasta marchează și începutul unei noi etape în cariera profesională și în viață.
Dobândirea calității de magistrat presupune parcurgerea unui proces complex și deosebit de exigent.
În motivația de accedere în magistratură, se regăsesc între altele respectul pentru lege, ordine și pentru valorile fundamentale ale unei societăți civilizate; dorința și voința de a aduce dreptate în societate; oportunitatea de a contribui din interior la îmbunătățirea sistemului de justiție prin promovarea unor politici și practici mai eficiente și mai echitabile, precum și recunoașterea și prestigiul social.
Magistratul trebuie să fie un exemplu de integritate și probitate morală în societate, iar prin conduita și atitudinea sa trebuie să se ridice la înălțimea funcției. Să fie responsabil de toate deciziile pe care le ia și să promoveze justiția în toate acțiunile sale.
Stimați colegi,
Să aveți permanent în vedere că, prin demnitatea cu care ați fost investiți, sunteți responsabili de aplicarea și interpretarea corectă a legilor, de protejarea drepturilor și libertăților individuale ale cetățenilor și de menținerea unui climat de siguranță, ordine, echilibru și legalitate în societate.
Profilul moral și profesional cu care ați fost creditați până în acest moment cuprinde în mod indubitabil valori precum: integritate, competență profesională, corectitudine, responsabilitate, respect pentru lege și respect pentru ceilalți.
Acesta este însă un bun prilej de a vă adresa îndemnul ca în toate activitățile judiciare în care o să vă desfășurați din punct de vedere profesional de acum înainte:
- să demonstrați respect față de toți actorii profesionali participanți în procedurile judiciare;
- să ascultați cu imparțialitate și profesionalism toate părțile implicate;
- să luați decizii obiective și echitabile, ținând cont de probele și argumentele prezentate în fața dumneavoastră;
- să dați dovadă de empatie. Un magistrat trebuie să fie capabil să înțeleagă suferința și nevoile celor implicați în procedurile judiciare și să ia în considerare impactul deciziilor sale asupra destinatarului actului de justiție.
Acestea sunt doar câteva dintre elementele esențiale necesare pentru menținerea încrederii în sistemul de justiție, pentru asigurarea unei justiții echitabile și imparțiale pentru toți cetățenii, dar și a unei imagini bune și corecte a justiției în societate.
În același timp, să aveți în vedere că sunteți cei care, prin ideile și energia care vă caracterizează, veți putea influența modul în care evoluează societatea în următorii ani și valorifica oportunitatea de a contribui la realizarea de schimbări pozitive și durabile în sistemul de drept și în societate.
Sunteți promoția ,,Stanciu D. Cărpenaru”, marea personalitate a dreptului românesc și mentor a zeci de generații de studenți și dascăli de drept. A lăsat societății românești proiecte remarcabile, a fost un model de om și de profesor. A plecat în lumea celor drepți împăcat cu ideea că a făcut și a lăsat ce trebuie pe acest pământ.
Vă îndemn să faceți la fel în viața profesională de zi cu zi, să fiți modele de profesionalism, de echilibru și de corectitudine.
Modernizarea societății, consolidarea statului de drept, respectarea magistratului în societate și respectul dinspre societate pentru sistemul judiciar și justiție depind numai de noi, de fiecare dintre noi!.
În încheiere, să nu uitați că:
”Magistratul este stăpânul legilor, dar nu al oamenilor” (Marcus Tullius Cicero)
”Un judecător înțelept înțelege că puterea sa vine din respectarea legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.
Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii,
reprezentanți ai societății civile
Av. Ioan Sas și Fănel Mihalcea
22 martie 2024