COMUNICAT DE PRESĂ privind întâlnirea profesională între reprezentanţii CSM şi preşedinţii de judecătorii

08 Noiembrie 2024

 

COMUNICAT DE PRESĂ

privind întâlnirea profesională între reprezentanţii CSM şi preşedinţii de judecătorii

 

În perioada 06-08.11.2024 a avut loc, la Alba Iulia, întâlnirea profesională între reprezentanţii CSM şi preşedinţii judecătoriilor, cu participarea conducerii INM şi SNG.

Agenda dedicată evenimentului a inclus teme de discuţii referitoare la bunele practici administrative în activitatea instanţelor, cu accent pe resursa umană ca element esenţial al sistemului judiciar, detalierea instrumentelor digitale dezvoltate pentru planificarea, organizarea şi eficientizarea activităţii judiciare, precum şi dezbaterea aspectelor ridicate de preşedinţi, vizând organizarea şi funcţionarea instanţelor.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat de către doamna judecător Denisa Ştănişor, preşedintele Consiliului, împreună cu domnii judecători Liviu Odagiu, Claudiu Drăguşin şi Alin Ene, membri aleşi ai Consiliului, alăturându-se întâlnirii şi domnii Ioan Sas şi Fănel Mihalcea, membri aleşi reprezentanţi ai societăţii civile şi doamna judecător Andreea Uzlău, secretarul general al Consiliului. Institutul Naţional al Magistraturii a fost reprezentat de către doamna judecător Amelia Onişor, director adjunct INM, Şcoala Naţională de Grefieri de către domnul judecător Adrian Remus Ghiculescu, directorul SNG, iar Ministerul Justiției de către domnul Ion Claudiu Teodorescu, secretar general al MJ.

Doamna judecător Denisa Stănişor, preşedintele CSM, a subliniat încă de la început că, deşi a fost aleasă ca membru în Consiliu din partea ÎCCJ, importanţa acordată activităţii judecătoriilor şi rolul semnificativ al acestora în sistemul judiciar animă fiecare dintre măsurile gândite împreună de membri în Consiliu, astfel încât condiţiile de lucru de care beneficiază judecătoriile să fie optime, fie că este vorba de sedii funcţionale, adaptate la evoluţia digitalizării şi la necesitatea asigurării unui spaţiu cibernetic sigur prin utilizarea sistemului ECRIS ori de scheme de personal completate, de un sistem de salarizare corespunzător statutului magistratului, de protejarea în faţa ingerinţelor, de apărarea reputaţiei profesionale sau de garantarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Totodată, participanţii au fost asiguraţi că vocile membrilor aleşi au acelaşi ecou în Consiliu, fie că cel care se face auzit este un reprezentant al judecătorilor de la judecătorii sau unul al instanţei supreme, iar obiectivul Consiliului este unul comun, şi anume acela ca instanţele să îşi desfăşoare activitatea în parametri de normalitate, ca premisă a unui act de justiţie de calitate.

Exprimându-şi regretul că agendele încărcate ale tuturor nu permit astfel de întâlniri mai frecvent, doamna preşedinte Denisa Stănişor a asigurat toţi participanţii că uşile fiecărui membru CSM sunt deschise pentru fiecare judecător care întâmpină o problemă de competenţa Consiliului, iar membrii sunt receptori activi ai mesajelor care vin dinspre judecători pe diverse căi, încurajându-i, totodată, să rămână în continuare activi în dialogul cu Consiliul pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Nicio decizie în cadrul Consiliului nu este luată fără cercetarea amănunţită a justului echilibru între interesul fiecărei instanţe, al fiecărui judecător ori al sistemului judiciar în ansamblu prin raportare la cel al justiţiabilului.

Preşedintele Consiliului a subliniat, de asemenea, că aşa cum nu există între membrii CSM ierarhii şi deosebiri în funcţie de gradul instanţelor pe care fiecare le reprezintă, în aceeaşi măsură nu există pentru membri o abordare preferenţială a problemelor cu care se confruntă instanţele în funcţie de gradul de jurisdicţie al acestora.

La finalul cuvântului adresat, doamna judecător Denisa Stănişor, preşedintele CSM, a îndemnat participanţii să privească cu încredere spre viitor, astfel cum o fac şi membrii Consiliului, pentru construirea acestuia împreună, cât şi către prezent pentru a-l transforma laolaltă în anticamera unui viitor de succes în justiţie.

 

Serviciul de Informare Publică, Relaţii cu Mass Media şi Protecţia Datelor cu Caracter Personal

 

 

 

Dată publicare: 08.11.2024

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro

Acest portal utilizează cookies pentru a asigura o experiență mult mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Mai multe informații.