Mesajul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia celebrării a 30 de ani de la aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către România

20 Iunie 2024

Mesajul Consiliului Superior al Magistraturii

cu ocazia celebrării a 30 de ani de la aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către România

Astăzi, 20 iunie 2024, sărbătorim 30 de ani de la intrarea în vigoare pentru România a Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ratificată prin Legea nr. 30/1994.

Cunoscută generic sub denumirea de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, aceasta reprezintă cel mai important instrument juridic adoptat la nivel european în domeniul protecţiei drepturilor şi libertăţilor individuale, care afirmă, încă din preambulul său, ataşamentul profund al statelor semnatare faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale, ce constituie „temelia însăşi a justiţiei şi a păcii în lume”.

Consiliul Superior al Magistraturii reafirmă, şi cu prilejul acestui eveniment, că respectarea drepturilor omului constituie o componentă esențială a bunului mers al unei societăți democratice şi a progresului umanității.

Importanța deosebită a reglementării protecției drepturilor omului trasează numeroase obligații în sarcina statelor membre, fiind necesară nu doar proclamarea acestora, ci mai ales identificarea tuturor pârghiilor ce asigură protecția lor efectivă, prin implicare constantă şi proactivă a tuturor instituțiilor publice cu atribuții în garantarea drepturilor fundamentale şi a societăţii civile.

Un rol esențial în acest sens revine justiției, ce are menirea constituțională de a asigura exercitarea deplină a acestor drepturi şi de a apăra fiecare cetățean împotriva oricărei forme de arbitrariu, constatând şi sancționând încălcări sau limitări aduse în mod nejustificat drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Pentru asigurarea acestei protecții judiciare, o importanță deosebită revine dreptului de acces la o justiție independentă şi imparțială, aflată în slujba cetățeanului, independența justiției fiind în primul rând o garanție necesară asigurării respectării drepturilor fundamentale ale omului, iar nu un privilegiu al magistratului.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii, în considerarea rolului său constituțional de unic garant al independenței justiției, reafirmă importanța respectării drepturilor omului de către toate autoritățile statului ca fundament al unei societăţi democratice, inclusiv de către puterea judecătorească.

Consiliul Superior al Magistraturii
Dată publicare: 20.06.2024

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro

Acest portal utilizează cookies pentru a asigura o experiență mult mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Mai multe informații.