Comunicat de presă privind reprezentarea CSM în cadrul Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare

17 Iunie 2024

Comunicat de presă privind reprezentarea CSM în cadrul Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare

 

În perioada 12 - 14 iunie 2024 s-au derulat la Roma, Italia, lucrările Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare, având ca temă principală a dezbaterilor accesul la justiţie, atât din perspectiva digitalizării justiţiei, cât şi a accesului la justiţie pentru persoane vulnerabile.

Evenimentul  a fost organizat cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii  din Italia și a reunit reprezentanți ai tuturor consiliilor membre ale RECJ și ai statelor observatoare, dar și invitați din partea Rețelei Președinților Curților Supreme din Uniunea Europeană, Asociației Europene a Judecătorilor, ACA-Europe, ai Curții de Justiție a Uniunii Europene şi ai Universităților din Torino și Lyon.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat în cadrul evenimentului de către domnul judecător Claudiu Drăguşin, membru ales al Consiliului, care a fost desemnat de către Adunarea Generală a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare ca membru în Comitetul Executiv al Reţelei pentru un mandat de 2 ani, cu începere din 14 iunie 2024, alături de alţi patru reprezentanţi din Irlanda, Grecia, Portugalia şi Lituania.

Astfel, România devine reprezentant în cadrul Comitetului Executiv al RECJ, format din 7 membri, şi care funcționează ca un organ colegial ce are atribuţia de a lua toate măsurile necesare pentru implementarea programului de activități al Asociației.

De asemenea, este de menţionat că în cadrul Adunării Generale din iunie 2024 a fost adoptată Declarația de la Roma, prin care au fost evidențiate importanța și necesitatea intensificării eforturilor de implementare a digitalizării în cadrul sistemelor judiciare din toate statele membre.

Totodată, Adunarea Generală a aprobat Planul de lucru pentru perioada 2024-2025, pe care Consiliul Superior al Magistraturii îl susţine, şi care cuprinde numeroase activităţi ce vizează consolidarea poziției sistemului judiciar într-un stat democratic, promovarea și întărirea statului de drept, a independenței, responsabilității și calității sistemului judiciar, a unei culturi judiciare europene prin Grupurile de dialog tematic, schimbului de informații cu privire la organizarea sistemelor judiciare naționale, precum şi accesul la o justiție echitabilă şi imparţială în epoca digitală.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Dată publicare: 17.06.2024

Mergi la începutul paginii
Conceptul grafic al site-ului a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 - cod MySMIS2014 + 118765/SIPOCA 454
Pagina proiectului www.poca.ro

Acest portal utilizează cookies pentru a asigura o experiență mult mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Mai multe informații.