MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia Congresului Avocaților,
București, 14-15 iunie 2024
În orice societate democratică, avocații joacă un rol crucial în asigurarea și protejarea drepturilor individuale și au un rol fundamental în apărarea și menținerea justiției.
Existența unui echilibru între avocați și puterea statului este esențială pentru respectarea drepturilor omului și a principiilor justiției. Este deosebit de important ca avocații să își poată exercita rolul de apărători ai drepturilor și libertăților individuale fără existența vreunor constrângeri sau presiuni din partea statului. Avocații sunt piloni ai sistemului juridic, prin intermediul lor este asigurată premisa că toți cetățenii sunt tratați cu demnitate și respect, dar și că legile sunt aplicate în mod corect și nediscriminatoriu.
Justiția și societatea civilă reprezintă două elemente indispensabile pentru funcționarea unei societăți democratice și echitabile și sunt responsabile deopotrivă pentru menținerea unui climat de ordine și pace socială!
În acest context se cuvine sa reamintim că în activitatea lor, magistratura și avocatura îmbrățișează și se fundamentează pe valori și principii comune, care le unesc: etica profesională, integritatea, respectul pentru lege, profesionalismul și competența.
Totodată, se impune a fi reafirmată și aici, necesitatea dezvoltării și cultivării permanente a dialogului interinstitutional dintre UNBR și Consiliul Superior al Magistraturii, cu celelalte autorități și instituții din sistemul judiciar, în esență cu toate cele trei puteri ale statului. Numai printr-o cooperare loială și o comunicare eficientă vom putea contribui cu toții la îmbunătățirea obiectivelor de modernizare continuă a sistemului judiciar, la creșterea transparenței si eficienței sistemului de justiție. Urmarea firească a unor astfel de abordări profesionale nu poate fi decât creșterea gradului de încredere în justiție, îmbunătățirea imaginii acesteia, creșterea calității actului de justiție, toate acestea având ca beneficiar final - omul cetății!
Congresul avocaților 2024 , a avut pe ordinea de zi o temă centrală deosebit de interesantă - " Oportunități și vulnerabilități actuale în profesia de avocat"! Un subiect care, in mod natural incită la reflecție, dialog, păreri și opinii.
Le dorim colegilor avocați să identifice potențialele vulnerabilități ale profesiei și să le transforme cu succes în veritabile oportunități.
În mod cert, o oportunitate existentă o constituie deschiderea la dialog și bună conlucrare interinstitutională a Consiliului Superior al Magistraturii cu Uniunea Națională a Barourilor din România, punându-se la bază loialitatea și respectul reciproc! Mărturie stau în acest sens și actiunile și întâlnirile comune petrecute în cursul anului 2023, cât și cele desfășurate în anul curent.
În același timp, Congresul UNBR reprezintă un bun prilej de a evidenția buna cooperare în interesul comun al bunei funcționări a justiției, ce se desfășoară între CSM și celelalte puteri ale statului - executivă si legislativă, în speță Ministerul Justiției, Senatul României și Camera Deputaților.
Aportul profesional al colegilor avocați parlamentari a fost si este unul substanțial în direcția îmbunătățirii și modernizării fondului legislativ național.
Felicitări și mult succes tuturor!
București, 17 iunie 2024!
Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii,
reprezentanți ai societății civile
Av. Ioan Sas și Fănel Mihalcea