MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia ”Zilei Mondiale a Justiției Sociale”
În anul 2007 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decretat ziua de 20 februarie ca fiind Ziua Mondială a Justiției Sociale. Pentru Națiunile Unite, justiția socială constituie esența misiunii de protejare, promovare și consolidare internațională a demnității umane.
Principiul de Justiție socială presupune o distribuire echitabilă a resurselor și asigurarea de oportunități egale în societate, astfel încât toți oamenii să aibă acces la un nivel minim de bunăstare și să își poată îndeplini potențialul maxim de care dispun.
Ziua internațională a Justiției Sociale reamintește că drepturile omului și egalitatea de șanse sunt fundamentale pentru existența și dezvoltarea unei societăți libere, pașnice și echitabile și că avem datoria să ne implicăm în promovarea acestor valori. Ne readuce în atenție faptul că fiecare individ merită și trebuie să fie tratat cu demnitate și respect și că este în responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne asigurăm că toți membrii societății au posibilitatea de a trăi o viață demnă.
Scopul celebrării acestei zile este acela de a sublinia importanța justiției sociale ca imperativ fundamental al dezvoltării pașnice a fiecărei națiuni, dar și de a promova demnitatea și drepturile omului.
Este un moment important pentru a reflecta asupra progreselor realizate în promovarea drepturilor sociale, dar și pentru a identifica și implementa noi modalități de luptă împotriva discriminării și excluziunii sociale, precum și asupra modului în care putem contribui la construirea unei lumi juste și echitabile pentru toți.
Această celebrare constituie o bună oportunitate de a readuce în atenție faptul că statul trebuie să pună permanent în prim plan conceptele de dreptate socială, egalitate și solidaritate, un rol esențial fiind acela de a asigura respectarea drepturilor cetăţenilor săi, precum și bunăstarea acestora, indiferent de clasa socială din care fac parte.
Din calitatea noastră de membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, afirmăm și cu această ocazie importanța și necesitatea strategiilor și politicilor publice necesare realizării dezideratului de justiție socială, dar și a asigurării acelor reglementări juridice naționale care să fie apte pentru a realiza justiția în societate, dreptatea și echitatea.
Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile
Av. Ioan Sas și Fănel Mihalcea